Aktiviteter

Aktiviteter

Italiensk Vinthund går att använda i många aktiviteter såsom agility, lure-corsing.

Här nedan beskriver vi de olika aktiviteterna som du kan delta i med din italiaenare.

Agility

 

I den populära hundsporten agility ska hund och förare tillsammans klara en hinderbana på kortast möjliga tid. Tävlingsformen växer snabbt och i dag anordnas kurser i agility av brukshundsklubbar och andra klubbar över hela landet. Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom - det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

 

Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987 och numera anordnas kurser och tävlingar runt om i landet. Det arrangeras även svenska mästerskap och vi skördar framgångar i olika tävlingar.

 

Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög - och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.

 

Agility är en av de populäraste hundsporterna med runt 100 000 starter varje år. Tävlingar får arrangeras av lokala brukshundklubbar, lokala kennelklubbar och lokala hundungdomsklubbar. Läs mer om agility på Svenska Agilityklubbens webbplats, se länk nedan.

 

Obs! Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och fullvuxen innan ni börjar träna på allvar. Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder.

 

 

 

-------------------------

Lure coursing

 

Lure coursing är ett bruksprov för vinthundar, en form av simulerad harjakt vars syfte är att bevara vinthundens rastypiska beteende. Lure coursing vill efterlikna hetsjakten, där hundarna tillsammans jagar ikapp bytet för att nedlägga det. Som namnet antyder, används inte levande byte i lure coursing, utan hundarna jagar en attrapp i form av en trasa eller ett knippe plastremsor.

 

Lure coursing har funnits i Sverige sedan slutet av 1970-talet. Sedan 1999 har lure coursing varit ett bruksprov under Svenska Vinthundklubben, öppet för samtliga vinthundsraser samt ett antal vinthundslika urhundsraser. Certifikat delas ut till de bäst placerade hundarna vid ett prov och det finns lure coursing-championat.

 

Lure coursing bedrivs på öppna fält, gärna lite kuperade. Man sätter ut 10-15 trissor i marken, sedan drar man ut en lina mellan dessa trissor, med en attrapp i änden. Linan dras därefter in av en motor och två hundar jagar attrappen i varje lopp. Beroende på hur trissorna är satta gör "haren" kast åt olika håll när linan dras in, precis som en riktig hare skulle göra för att komma undan. På ett lure coursing-prov är banan vanligtvis 700-1000 meter lång och samtliga hundar springer två lopp under en dag. Domare observerar hur hundarna springer och hur de jagar bytet. Hundarna bedöms utifrån fem kriterier; uthållighet, rörlighet, entusiasm, följsamhet och fart. Dessa poängsätts och den hund som får högst sammanlagd poäng blir bäst placerad. Vill du läsa mer om Lure Coursing skall du gå till PKLC hemsida

 

 

-------------------------